maanantai 12. maaliskuuta 2007

Uni ei tule vielä pitkään aikaan



Kiihkeäksi käy ennen kuin loppuu. Kunnes alkaa heti saman tien uudestaan. Tämän viikon sunnuntaina on selvillä, miten maa lähtee makaamaan seuraavan neljän vuoden ajaksi. Heti maanantaina alkaa uusi vääntö, kun erilaiset, hallitus- ja ministerivaihtoehtoja käsittelevät paperit otetaan kassakaapeista. Jos yöunet ovat kampanjan aikana jääneet vähiin, ei uniasioihin ole luvassa helpotusta vielä pitkään aikaan, jos nalli napsahtaa omalle kohdalle. Tosin näissäkin hommissa sitä saa mitä tilaa.

Valtakunnan tasolla loppumetrit ovat vaikuttaneet jopa yllättävän siisteiltä - mitä nyt se toinen iltapäivälehti yrittää vielä kaataa lisää vettä myllyyn ja muuan palkansaajajärjestö kääntää itseironialla vaikeudet voitoksi. Onkohan kukaan muu ihmetellyt, mistä Iltalehti on mahtanut saada herra Luhtasen puhelinkeskustelut selville? Medialle kun ei kuuntelulupia myönnetä.

Viimeisiä ääniä kaivetaan epätoivon vimmalla myös maakunnista. Ainakaan Satakunnassa vastakkainasettelun aika ei ole ohitse, jos katsoo tilannetta vaikkapa kokoomuksen riveissä. Kampanjaansa euron poikineen käyttänyt porilainen asianajaja Sampsa Kataja on käynyt vetämässä avauslyöntejä niin jääpallojoukkue Narukerän kuin kiekkoseura Ässienkin kotiotteluissa. Urheilumiehen statusta korostavan Sampsan kampanjaa vauhditettiin viime lauantaina muun muassa Porin kävelykatua pitkin juoksevalla mainosbanderollilla (!), jota päin ajautuneet palkittiin ääniharavalla. Syytä onkin, sillä vastassa on Rauman Lukon toimitusjohtaja Jyrki Santala, joka pääsee Äijänsuon hallille jo työnkin puolesta. Tämä on varmasti vaikuttanut siihen, että nykyinen Lukon päävalmentaja, vielä viime vuonna Porin Ässät hopealle valmentanut Mika Toivola on nyt ilmoittanut julkisesti tukensa Jyrki Santalalle. Jännäksi menee, niin kaukalossa kuin kabineteissa. Oma sanansa on vielä sanottavanaan myös ex-kansanedustaja Jouni "Robinson" Lehtimäellä, jolla on takanaan ainakin Kalevi "Korsto" Lammisen ja porilaisen salibandyväen tuki.

Kova tilanne on myös toisella laidalla. Vasemmistoliiton Veijo Puhjoa haastaa toden teolla hyökkäystrio Nummelin (ei turkulaista puolustajasukua)-Hirvonen-Sandberg. Kaksi paikkaa on kiikarissa, mutta tiukaksi menee: lisäpaikkoja kun odottavat muutkin. Ruuan määrästä asia ei varmastikaan jää kiinni: omien telttojensa voimin Porin kävelykadulla viime lauantaina päivystäneet Nummelin ja Hirvonen jakoivat kymmeniä paketteja makkaraa ja litrakaupalla soppaa. Nälkäisten vatsat eivät Porissakaan suudelmista täyty.

Aiemmin mainitun itseironian voimaan luotetaan myös paikallistasolla. Sdp:n Helena Heljakka oli tuonut Eetunaukiolle Sisu-miehistönkuljetusajoneuvon, jolla viitataan läheisesti mainoslauseeseen "reilusti, turvallisesti, suomalaisella sisulla". Porissa tunnetusti aktiivinen toriparlamentti näki Sisussa muutakin symboliikkaa, kun asiaa peilattiin taannoin valtakunnallistakin julkisuutta saaneeseen uutiseen. Sisulla varmasti aukeaa raskainkin ovi, saas nähdä ulottuuko vääntövoima Arkadianmäelle asti.

Vaikka monet ovatkin kritisoineet eduskuntataistoa särmättömäksi, löytyy asetelmasta kuitenkin vielä mukavasti vääntöä sunnuntaita ajatellen. Suosiotaan kasvattaneen ennakkoäänestyksen perusteella voi ainakin arvella, että äänestysaktiivisuus nousee viime vaaleista selvästi. Ennustankin, että tuleva vaalitulos tuo Arkadianmäelle paljon uusia kasvoja. Televisiot siis auki sunnuntai-iltana: silloin on luvassa vuoden jännittävin viihdeohjelma.