perjantai 2. maaliskuuta 2007

Seksuaalisuus vaaliteemana

Ranneliike- ja lepakkolaakso.net -sivustoilla seurataan vaaleja "sateenkaarenvärisestä näkökulmasta". Sivustojen päämääränä on osallistua vaalien keskusteluihin seksuaalivähemmistöjen suulla, mutta ennen kaikkea nostaa esiin vähemmistö-ehdokkaita. Suomessa on tällä hetkellä vain yksi julkisesti homo kansanedustaja. Ranneliike.netissä esitellään noin parikymmentä seuraavalle eduskuntakaudelle pyrkivää ehdokasta, jotka eivät myöskään ole heteroita.

Julkisesti seksuaalivähemmistön edustajiksi lukeutuvat ehdokkaat ovat vihreitä, punaisia tai tosi punaisia. Suomen eduskunnan ensimmäinen avoimesti homo kansanedustaja, Pirkanmaan ehdokas, Oras Tynkkynen (vihr.), kertoo, miksi kansanedustajat uskaltavat puhua homoseksuaalisuudestaan niin vähän. ”Ahdasmielisissä puolueissa avoimesti HLBT*-vähemmistöön kuuluminen voi olla raskasta”. (*HLBT=homo, lesbo, bi- ja transseksuaalit). Ahdasmielisiä puolueita Tynkkynen ei suostu luettelemaan, mutta huomauttaa kaikkien muiden puolueiden olevan vihreitä konservatiivisempia HLBT-asioissa.

Ranneliike.netistä löytyy lista puolueiden jakautumisesta syksyn hedelmöityshoitolakiäänestyksessä, josta näkyy Tynkkysen viittaama ahdasmielisyys. Vapaamielisempaa lakia vastaan äänestivät enemmistö keskustan ja kokoomuksen edustajista ja kristillisdemokraateista jokainen. Porvaripuolueiden ja kristillisdemokraattien ehdokkaista yksikään ei katso kuuluvansa sateenkaarivähemmistöön. Sateenkaarihallitukseen haluaisivat kuitenkin jokainen.

Miksi ranneliike kokoaa tällaisen listan? Miksi ehdokkaat haluavat tuoda julki seksuaalista suuntautumistaan? Ranneliike.netin ylläpitäjä Sami Mollgrenin mukaan vähemmistöehdokkaat tuotiin esiin valtamedian vaikenemisen takia. ”Haluamme myös herättää keskustelua siitä, ettei politiikka ole ensisijaisesti valkoisen heteromiehen hiekkalaatikko, jossa valkoiset heteronaisetkin ovat altavastaajina muista ryhmistä puhumattakaan”.

Avoimesta seksuaalisuudesta voi olla myös hyötyä. Tynkkysen mukaan ”ainoa homo”-superlatiivilla on uutisarvoa, minkä ansiosta Suomen nuorin kansanedustaja on saanut enemmän huomiota mediassa. Julkisuushakuisuus ei kuitenkaan ole Mollgrenin mukaan ehdokkaiden ranneliike.nettiin listautumisen tavoite. ”Niin kauan kuin tässä maassa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät ole täysin tasa-arvoisia valtaväestön kanssa, on sateenkaarivähemmistöön kuuluminen tai sen oikeuksien puolesta liputtaminen asia, jota voi pitää eduskuntavaaleissa merkittävänä asiana”.

http://ranneliike.net/artikkelit.php?alue=eduskuntavaalit2007&juttu=erikoiset


http://www.orastynkkynen.fi/