tiistai 20. helmikuuta 2007

Pitkistä listoista kahden blokin puoluekenttään?


Heikki Heikkilä ilmoitti Vaalitsijat-blogin edellisessä kirjoituksessa kannattavansa henkilövaaleista luopumista. Olen Heikkilän kanssa samoilla linjoilla: pitkät listat selkeyttäisivät poliitiikkaa ja pakottaisivat puolueet ottamaan kantaa.

Pitkien listojen vaikutus tuskin kuitenkaan jäisi tähän. Veikkaan, että jos ne otettaisiin käyttöön, puolueet ajautuisivat näkemyksissään nykyistä kauemmas toisistaan.

Vähitellen siirryttäisiin kahtia jakautuneeseen puoluekenttään. Seurauksena olisi joko kaksipuoluejärjestelmä tai todennäköisemmin pitkien listojen mallimaan Ruotsin tapainen kaksiblokkijärjestelmä. Siinä puolueet olisivat jo ennen vaaleja ryhmittyneet kahteen leiriin, joista enemmän ääniä saanut muodostaisi hallituksen.

Kahden leirin järjestelmä tuntuu nyky-Suomessa oudolta vaihtoehdolta, ja siitä tehdyt ehdotukset ammutaan yleensä nopeasti alas. Suomen puoluekentässä on tosiaan muutama kummajainen, jotka olisi hankala sijoittaa uuteen puoluekenttään. Jos siinä olisi vasemmistolainen ja oikeistolainen vaihtoehto, niin kuuluisiko Keskusta automaattisesti oikeiston ja vihreät vasemmiston leiriin? Entä mitä tehdä RKP:lle?

Saivartelut sikseen: Jos politiikan poliittisuutta halutaan lisätä ja yhteiskunnalliseen keskusteluun kaivataan särmää, niin kaksiblokkijärjestelmä on kiehtova vaihtoehto. Ennen muuta se tarjoaisi äänestäjille selkeät hallitusvaihtoehdot.

Kahden ryhmittymän järjestelmä nostaisi varmasti äänestysprosenttia, lisäisi nuorten aktiivisuutta ja synnyttäisi uudenlaista poliittista keskustelua. Vain yksi haittapuoli järjestelmässä olisi: samalla kun aktiivisuus lisääntyisi, suomalaiseen yhteiskuntaan pitkään kuulunut yhteistyön henki saattaisi rapautua.

Suomea on vuosikymmenet rakennettu vasemmiston ja oikeiston rajat ylittävillä hallituksilla, tupo-sopimuksilla ja konsensuksen hengessä. Kuka on valmis uhraamaan yhteistyöllä saavutetut edut, jos palkinnoksi tarjotaan ainoastaan – niin, paremmin toimivaa demokratiaa?

3 kommenttia:

Heikki Heikkilä kirjoitti...

Antti on oikeassa siinä, että pitkien listojen vaali näyttäisi johtavan loogisesti kohti kaksipuoluejärjestelmää.

En silti usko, että vaalitavan rukkaaminen romuttaisi politiikan perinnettä. Suomalaista politiikkaa kun on vaikea ajatella kokonaan ilman konsensushakuisuutta.

Henkilövaalista luopuminen kylläkin lisäisi poliittista vääntöä nykyisten puolueiden välillä sekä niiden sisällä. Eivät puolueet tosin nytkään ole sisäisesti niin yhtenäisiä kuin mitä ne esittävät.

Anonyymi kirjoitti...

Päinvastoin tulisi luopua listoista ja puolueista ja siirtyä aitoihin henkilövaaleihin, joissa urheilijoilla ei vedetä eduskuntaan ikäloppuja oman edun vaalijia.

Heikki Heikkilä kirjoitti...

En oikein pysy nimettömän kommentoijan perässä siinä, kuinka puhdas henkilövaali poistaisi "oman edun vaalijien" pääsyn eduskuntaan. Eikö puolueista luopuminen tarkoittaisi sitä, että eduskuntaan pyrkisi vain oman edun tavoittelijoita?

Puolueillakin on ollut ristiriitainen suhtautuminen julkkisehdokkaisiin. Yhtäältä heidän toivotaan keräävän
ääniä sellaisilta äänestäjiltä, joita puolueet eivät kiinnosta. Toisaalta puolueet eivät aina suinkaan halua, että julkkikset pääsisivät eduskuntaan.

Listavaalilla päästäisiin ainakin tällaisesta taktikoinnista eroon.