keskiviikko 21. helmikuuta 2007

Ääniä merten takaa

Helsingin kaupunki on palkannut ensimmäisen maahanmuuttojohtajansa. Kaupungin maahanmuuttopolitiikka oli ennen hajallaan eri virastoissa, nyt näitä asioita alkaa hoitamaan maahanmuutto-osasto. Helsingissä maahanmuuton paremmalla tolalla pyritään helpottamaan Suomeen muuttamista ja ennakoimaan paljon puhuttua työvoimapulaa.

Kehitysyhteistyön palvelukeskuksen vaalipaneelissa Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen muistutti, että ihmisarvo on tärkein, ei ihmisen työarvo. Suomalaisen työvoiman tulevaisuutta ei voi hänen mukaansa laskea vain maahanmuuton varaan; kehittyvien maiden ihmiset tarvitsevat esimerkiksi lääkärinsä itse ja myös lähialueemme kohtaavat pian samanlaisen työvoimapulan kuin Suomi.

Poliitikkojen puhuessa maahanmuuttajista ongelma näyttää olevan siinä, että jokainen puhuu eri asiasta. Yksi ajattelee matalapalkkaisia aloja, joiden työntekijöiltä ei vaadita paljon koulutusta. Toisen mielessä väikkyvät korkeasti koulutetut luovat ihmiset, joiden avulla Nokia ei jää ensimmäiseksi ja viimeiseksi suomalaiseksi menestystarinaksi. Kolmas kutsuu tulijoita elintasopakolaisiksi, eikä muista, että juuri niitä olivat Pohjois-Amerikkaan ja Ruotsiin muuttaneet suomalaisetkin.

Kokoomuksen Jyrki Katainen painotti paneelissa monikulttuurisuuden ja luovuuden kulkevan käsi kädessä. Työmarkkinajärjestöt korostavat, että ulkomaista työvoimaa tarvitaan täydentämään, ei korvaamaan tai syrjäyttämään suomalaista työvoimaa.

Perussuomalaisten Helsingin piirin puheenjohtaja Arto Välikankaalla sen sijaan oli mielessään aivan erilaiset tulijat. Välikankaan mielestä Suomen hallituksen on tehtävä yhteistyötä köyhien maiden hallitusten kanssa siten, että näiden maiden kansalaiset tietäisivät, ettei Suomi ole paratiisi, jossa voi elää yhteiskunnan tuella.

Panelistit kyllä vastasivat Välikankaalle kiivaasti, että pikemminkin tulee ongelmia saada väkeä maahan, jossa on kylmä ilmasto ja vaikea kieli. Eivätkä alkuasukkaiden kovat asenteet sopeutumista ainakaan helpota. Suomessa jotkut asiat muuttuvat hitaasti.

Kepan vaalisivut

Ei kommentteja: