Kristillisdemokraattien vaaliteesi, ”ihmisarvo on jokaisen ihmisen keskeisin oikeus”,ei siis ole kaikille.
Asenteet seksuaalivähemmistöjä kohtaan jakavat puolueita ja aiheuttavat ristiriitoja puolueiden sisällä. Feministinen aloite on viiden puolueen nuorisojärjestöjen aloittama projekti, jonka tavoitteena on herättää keskustelua feminismistä ja ajaa samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia. Aloitteen takana ovat vihreiden, kokoomuksen, Rkp:n, vasemmistoliiton ja Sdp:n nuorisojärjestöt. Kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset kieltäytyivät projektista, sillä sana, seksuaalivähemmistö, ei mahdu heidän arvoihinsa. Kristillisdemokraattien vaaliteesi, ”ihmisarvo on jokaisen ihmisen keskeisin oikeus”,ei siis ole kaikille. Myös keskusta jäi pois projektista.
Vaikka Feministisen aloitteen ja lokakuussa hyväksytyn hedelmöityshoitolain takana on useita puoleita, vain vihreiden vaaliohjelmassa puhutaan suoraan seksuaalivähemmistöistä. Vihreät ajavat nais- ja miesparien adoptio-oikeutta ja mahdollisuutta avioliittoon. Liberaalilinja aiheuttaa vastareaktioita erityisesti kristillisten piirissä. ”Ohjelma on raamatunvastainen”, Kyllikki Malkki tuomitsee. Malkki on Kristillisdemokrattien puoluetoimiston toimistosihteeri.
Vihreiden Uudenmaanehdokkaan, Setan pääsihteerin, Aija Salon mukaan perheen sisäinen adoptio-oikeus on kuitenkin realistinen tavoite seuraavalle eduskuntakaudelle. ”Puolueet ymmärtävät, että tällaista tarvitaan. Nykyisessä mallissa lapsella on juridiset oikeudet vain toiseen vanhempaan. Jos juridinen vanhempi menehtyy, ei ole varmaa, että lapsen oikeus toiseen vanhempaan säilyy”, Salo kertoo.
Suurin osa erilaisia perhemalleja koskevista asenteista johtuu Salon mukaan tietämättömyydestä. Arkadianmäellä ei ole kaikilla selvillä, mitä seksuaalivähemmistö-sana tarkoittaa. ”Kun puhutaan seksuaalivähemmistöistä, osa kuvittelee, että kyse on seksistä. Tosiasiassa kyse on ihmisen persoonasta ja yhteiskunnan perhekäsityksestä”, Salo tarkentaa.
Vihreiden vaaliohjelma on hyvä esimerkki muille puolueille, ettei aina tarvitse yrittää miellyttää kaikkia. Valtavirran ulkopuolella on myös elämää, ja mikä parasta, sama äänioikeus.
http://www.feministinenaloite.org/index.html
http://www.vihreat.fi/system/files?file=Vaaliohjelma2007.pdf
http://www.aijasalo.fi/
2 kommenttia:
Seurasin linkkaamiasi sivuja hetken matkaa. Huomasin, että RKP:n puheenjohtaja tunnustautuu feministiksi sillä perusteella, että isyys on tärkeää.
Tämä on hieno laajennus, mutta viekö se sittenkin terää aloitteelta?
Hei,
tätä miesten oikeutta ihmisyyteen (vapautta pelkästä leiväntienaajan roolista) ajoi jo Yhdistys yhdeksän. Se ei siis ole mitään uutta tasa-arvofeminismissä.
Lähetä kommentti