maanantai 19. maaliskuuta 2007

Politiikka kehiin, vaalit ovat ohi

Sunnuntain vaalivalvojaiset osoittivat taas, että eduskuntaavaleista saadaan aikaiseksi yhden illan mittainen draama. Vaalien "tulos" ehtii muuttua illan mittaan monta kertaa, mikä jaksaa ihmetyttää ainakin Ison Pajan permannolle komennettuja toimittajia vaalista toiseen.

Tällä kertaa ihmettelyä ei tosin tarvinnut näytellä, sillä suurimpien puolueiden kamppailu oli harvinaisen tiukka.

Ainakin tämä Vaalitsija huokaisee helpotuksesta, kun vaalit ovat ohi. Ei siksi, että vaalikamppailussa tai puolueissa olisi ollut mitään erityistä vikaa. Luulen kuitenkin, että oikeasti kiinnostavat vaiheet ovat vasta edessäpäin. Kun puolueet alkavat keskustella uuden hallituksen muodostamisesta, kunkin on lyötävä tiskiin omat poliittiset tavoitteensa.

Vaalit ovat ohi, politikointi voi siis alkaa.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Noin "oma lehmä ojassa"-näkökulmasta on sanottava, etteivät nämä vaalit enää paljon huonommin olisi voinut mennä. Tuntuu siltä, että oikeastaan kaikki muu ohitti itse asian - varsinkin ehdokkaiden vaalikampanjoissa. Porissa katselin useampaan otteeseen, ettei tuommoinen tapa voi kerta kaikkiaan väkeen purra. Mutta kyllä vaan puree. Yksi laulaa vanhuksille, toinen valjastaa Ässä-ikoni Veli-Pekka Ketolan juoksuttamaan isoa banderollia Porin kävelykadulla. Ajattelin, ettei tämä voi nykyihmiseen kauheasti vedota. Mutta kyllä vaan puree. Amerikkalaismallinen purukumikampanjointi on siis tosiasiaa Suomessakin, enkä itse ole tästä kehityksestä kauhean onnellinen. Mitä tapahtuu sitten, kun karnevaalit ovat ohitse?

Äänestysprosentti on tietysti toinen asia, josta pitää aina marmattaa. Nythän se laski parilla prosentilla, eli toisin sanoen vielä noin 100 000 lisää liittyi nukkuvien puolueeseen. Hävetkää edes. Jälkikäteen kun on turha taas tulla itkemään, kuinka "mikään ei koskaan muutu". Aikuisista ihmisistä kun tässä touhussa pitäisi kuitenkin olla kyse. No, jos ei muuta niin ainakin tuokin trendi varmasti osaltaan varmisti porvarihallitusta maahamme. Saas nähdä, millainen rytinä alkaa kabineteissa heti tällä viikolla. Toivottavasti rullaluistimet ovat kunnossa.

Anonyymi kirjoitti...

Anonyymi kuittaa helpotuksen.

Se on todettava, että Iso Paja teki vaali-iltana reilun panoksen politiikan edelleen henkilöittämisessä. Niin keisarikultin rakentelussa kuin muussakin yksilöjahdissa oltiin mikrofonit tanassa ahkerina.

Kuittaan tässä samalla Saska Snellmanin ihmetyksen tämän tiistaiaamun Hesarista. Just, kun esim. Sami Borgilta olisi kait ollut odotettavissa analyyttistä pohdintaa, karautettiin kiireesti kameralle poseeraaviin vaalivalvojaisiin kuuntelemaan ja katselemaan - niin mitä? Lippujen heilutusta ja "raikuvia" aploodeja. Harjoiteltiin vissiin euroviisuihin.

Piippuhyllylle istutettuja arvioitsijoitakin - Pernaa, Kantola, Snellman - olisin mieluusti kuullut enemmän. Mutta kun ei niin ei.