perjantai 9. helmikuuta 2007

Suomenruotsalaisten onnellinen yhteisö

Suomenruotsalaisten medioiden vaalijutuissa pidetään omien puolta. Esimerkiksi Vasabladet kehotti jo tammikuun pääkirjoituksissaan ruotsinkielisiä äänestämään RKP:tä, Ruotsalaista kansanpuoluetta, ja muutenkin kirjoituksista havaitsee hengennostatuksen “omien” kannattamiseen.


Kristillisdemokraattien suunnalta on kuulunut jupinaa siitä, että RKP on ollut mukana hallituksessa liian pitkään ja voisi vaihteeksi kokeilla oppositioroolia. Vihreiden haaveena taitaa olla RKP:n syrjäyttäminen hallituksesta. Muissakin puolueissa on jäseniä, jotka jo ennen vaalitulosten kuulemista kannattavat RKP:n siirtämistä oppositioon. RKP toivoo arvostelun kääntyvän lopulta puolueen eduksi, kun suomenruotsalaiset puolustautuvat ja aktivoituvat äänestämään.


Olen välillä epäillyt, päätyykö RKP jonkinlaiseksi joojoo-puolueeksi, joka yrittää miellyttää kaikkia saadakseen ääniä muiltakin kuin ruotsinkielisiltä kansalaisilta. Jossakin vaiheessa puolue ilmoitti olevansa “suomalainen kansanpuolue” eikä suinkaan pelkkä kielipuolue. Mainoslause on edelleen käytössä, mutta epäilyni tärkeimpien äänestäjien unohtamisesta kumosi lapsiasiavaltuutetun kysely, johon puolueet vastasivat. Kysymysten aiheena oli lasten hyvinvointi. Kun lapsiasiavaltuutettu kysyi, mitä lasten ja nuorten palveluita puolueet kehittäisivät, RKP:n vastaus oli “Iltapäivätoiminta kouluissa, kielikylvyt.”


Kielikylvyt? Todellakin, kielikylvyt? Ei päivähoito, ei kouluterveydenhuolto, ei mielenterveyspalvelut. Kielikylvyt. Olen lukenut tutkimustuloksia, joissa suomenruotsalaisten todetaan olevan muita suomalaisia onnellisempia. Ehkä puolue perustelee samoilla tutkimuksilla suorastaan omituista vastaustaan: tehdään kaikista lapsista suomenruotsalaisia – vähintään kaksikielisiä – niin onnellisuus on taattu. Tuolla vastauksella en usko suomenkielisten ääniä tippuvan ja muutama ruotsinkielinenkin saattaa antaa äänensä jollekin muulle kuin Ruotsalaiselle kansanpuolueelle.

4 kommenttia:

Heikki Heikkilä kirjoitti...

Tuo lapsiasiamiehen kysely oli Emilialta hyvä löytö.
Minusta on oikein positiivista, että rkp ajaa kielikylpyjä päiväkotilapsille.
Se on merkki siitä, että yleispuolueillakin voi olla erityisiä tavoitteita. Sellaisiakin joita kaikki eivät kannata.

Rkp:n asema vakiohallituspuolueena on varmasti suomalainen erikoisuus. Ymmärrän, että se risoo ainakin muita pienpuolueita.
Mutta ajatellaanpa, että sama asetelma Suomen ulkopuolella.
Mitä sanoisimme, siitä että 5,5 prosentin kielivähemmistöllä olisi edustaja vaikkapa Ruotsin tai Serbian hallituksessa?
Luulen, että se olisi useimpien mielestä hienoa.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo lapsiasioiden kysely on mielestäni myös aika kätevällä tavalla toteutettu teknisesti. Siinä on käytetty hyväksi netin mahdollisuuksia siinä, että voi ruksata ne puolueet, joiden vastauksia haluaa vertailla. Tuota muotoa voisi ehkä käyttää enemmän hyväksi muuallakin. Siinä on sitä täsmävertailtavuutta.

Anonyymi kirjoitti...

Tarkennus: Vihreät haluavat olla mukana seuraavassa hallituksessa. Sen sijaan puolueella ei ole itsetarkoituksellista intressiä pudottaa hallituksesta mitään nykyisistä hallituspuolueista. Silti voi miettiä, onko siinä mitään järkeä, että yksi puolue pysyy hallituksessa vuosikymmenestä toiseen. On tärkeää, että eduskunnassa on suomenruotsalaisia ja kaksikielisyyttä puolustavia, mutta heitä on ja tulee olemaan myös muista puolueista kuin rkp:stä. Sitäpaitsi rkp:n oppositiokausi voisi tehdä kaksikielisyyden puolustamiselle hyvääkin.

epiman kirjoitti...

On ainakin kivaa lukea sivistyneitä kommentteja.
Näkyy tuo uusi rkp:n puheenjohtajalla olevan vähän tuoreampia ajatuksia kuin edellisellä.
Ainakin maan lunastaminen pakkokeinoin valtiolta oikeusteitse on hyvä kanta.
Raakamaa halvalla Järvenpäälle on Ok.
Erik