torstai 15. helmikuuta 2007

Viriilille äänestäjälle kortsu kouraan


Suomen eduskuntavaaliehdokkaat voisivat ottaa mallia Ranskan presidentinvaaleissa ehdolla olevasta sosialistien Sègoléne Royalista. Hänen vastikään julkistamassa Sadan kohdan vaaliohjelmassa huomioidaan myös nuoret – muinakin kuin opiskelijoina. Royal esimerkiksi tahtoo taata nuorille ilmaiset ehkäisyvälineet.

Tammikuussa saimme jälleen kuulla, että suomalaisnuorten klamydiatartunnat ovat lisääntyneet hälyyttävästi. Myös hiv-infektioita todettiin enemmän viime vuonna kuin edellisenä.

Klamydiatartunnat jopa kaksinkertaistuivat erittäin nuorten, eli 10–14-vuotiaiden ryhmässä. Tartunnan saajista valtaosa oli tyttöjä. 15–19-vuotiailla, tartuntoja oli 3 325, joista noin 800 pojilla ja miehillä.

Tartuntatauteja seuraava Kansanterveyslaboratorio mieltää, että tartuntojen yleistyminen etenkin alle 20-vuotiailla naisilla kielii seksuaalikäyttäytymisen muutoksesta.

Mutta miten uutiseen reagoivat vaalikoneitaan käynnistelevät puolueet? Yllättävää kyllä, hyvin harva otti luvuista onkeensa.

Tarkastelekovatkohan poliitikot ehkäisydilemmaa samoista vinkkeleistä, kuten energiatuotantokysymystä, eli omavaraisuuden ja työllistämisen kannalta? Eihän meillä tosiaankaan ole omaa kortsutehdasta. Lähin kortonkilaitos on Ruotsissa, ja kuka nyt naapurin kumiteollisuuteen luottaisi.

Jep, hissuteltava ulkopoliittinen turvallisuuskysymys tämäkin.

Tyrmistyttää, etteivät puolueet edes reagoineet viestiin. Pusketaan vain kalliilla kampanjakoneistoilla läpi kahta-kolmea teemaa, eikä edes pysähdytä pohtimaan nuorille tärkeitä kysymyksiä. Tämä kuvaa myös hyvin ehdokkaiden ikärakennetta.

Klamydiatartuntoja ei voi haudata edes ydinjätteen tapaan maan uumeniin. Infektiot muodostavat tikittävän aikapommin, jonka sirpaleet aiheuttavat lapsettomuutta.

Jotkut nuorista ehdokkaista eivät kuitenkaan arastele puhua hälyttävistä tilastoista. Vihreiden Oras Tynkkynen mainitsee blogissaan: ”Stakesin Seksuaaliterveyden edistäminen Suomessa -muistion (työpapereita 5/2006) mukaan nuorten käyttämissä ehkäisymenetelmissä on tapahtunut siirtymää kondomeista ehkäisypillereiden käyttöön. Myös muissa ikäryhmissä on siirrytty sukupuolitautien ehkäisyn kannalta heikompaan vaihtoehtoon. Mikä huolestuttavinta, noin 1/6 yhdynnässä olleista peruskouluikäisistä jättää ehkäisyn kokonaan käyttämättä. Ehkäisyn väliin jättävien osuuden vähentäminen vaatisi Stakesin mukaan tuntuvaa lisäsatsausta seksuaalikasvatukseen ja nuorten terveyspalveluihin. Arvonlisäveron poisto lisäisi kondomien houkuttelevuutta ensisijaisena tai täydentävänä ehkäisyvälineenä.”

Mikä jottei, jaetaan ilmaisia kortusuja jo niiden nuorten ja viriilien kouraan, jotka käyvät äänestämässä.

Kuinkahan suuria lukuja tarvitaan, että poliitikot heräisivät laajemmin penäämään seksuaalikasvatuksen lisäämistä kouluihin?

Sentään vihreät nuoret kommentoivat seksitartuntojen kasvua opintotuki-kirjoittelun lisäksi. He vaativat opiskelijaliiton kanssa nuorille ilmaisia kumeja ja parempaa valistusta. He mainitsevat, että 15-19-vuotiaiden teettämät abortit ovat lisääntyneet.

Lisäksi on huomioitava, että katumuspillerin saa ostaa nyt apteekista ilman reseptiä: viime hetken pelastus katumuksenkin uhalla on helpommin saatavilla.

Väestöliiton kyselyistä käy ilmi, että koululaisten tietotaso seksitaudeista vaihtelee voimakkaasti kouluittain. Väestöliiton mielestä kondomit ja ehkäisypillerit tulisi antaa ilmaiseksi niitä tarvitseville alle 20-vuotiaille muiden Pohjoismaiden tapaan.

3 kommenttia:

Kansanedustajasi Seppo Lehto suuremman oikeudenmukaisen kokonaisen Suomen asialla alistumatta ryssäläisiin stalinistisiin putinismin ja Brysselin monikulttuurisuusharhaoppien kusetuksille kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Kansanedustajana on liian moni kansamme kannalta lähinnä desantti ja väestönvaihtoamme edistavä monikulttuuria kannattava kusettaja kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Telmu kirjoitti...

En nyt ole aivan varma, onko seksuaalikasvatuksesta vaaliteemaksi.

Toki eduskunta voi ottaa arvonlisäveron ehkäisyltä. Päätös tosin avaisi oven myös muille veronpoistoille. Pitäisikö esim. mediakasvatuskirjojen ja netin suodatinohjelmien arvonlisävero poistaa? Ajavathan nekin hyvää asiaa. Mediaväkivallan ja seksisisältöjen sietäminen on samanlainen aikapommi - oikeastaan juuri netin kuvagallerioiden "pornoistuminen" ajaa nuoret osaltaan yhä aiemmin yhdyntään...